Treasure Island Parcel C3.5

Location:

San Francisco, California

"With America’s entry into the Second World War in 1941, the islands were redeployed as a Navy base for national defense, a task they fulfilled for over forty years. Now redevelopment will reestablish both islands as a vital part of the City, integrating them into the physical fabric and civic consciousness of San Francisco and rekindling the Exposition’s groundbreaking vision of the future. The redevelopment will produce a new district of up to 8,000 homes, extensive open spaces and a compact mixeduse center within San Francisco. This limited footprint will allow preservation of natural vegetation and landform along with historic structures and gardens on Yerba Buena. The majority of new construction will take place on Treasure Island. " - Treasure Island Development Authority D4D In this joint venture with SOM, Edmonds + Lee Architects help design this 20 story condominium tower for the newly planned Treasure Island Development, just across the bay from San Francisco. The tower podium is proportioned to be domestic in scale at street level but discreetly monumental at the parcel scale to establish a solidity and timeless presence within this new neighborhood. 2-bedroom townhouses at the street level allow for individual unit entries via landscaped stoops. These stoops connect the tower complex visually and programmatically to the public cityside and shared public way, offering a selection of suburban styled private-entry homes that are autonomous yet still connected to the greater urban C3.5 and Treasure Island community. Unique 3-bedroom skip-stop townhomes located in the upper podium minimize corridors, make efficient use of demising walls, and gain access to private roof decks. Tower 3-bedroom units are located on the highest floors facing the city to give these residents prime bridge-flanked views of the city and surrounding bay area. The tower facade system is a light-colored, abstracted lintel-pilaster GFRC lattice, chamfered and oriented depending on exposure, to maximize peripheral viewing out of each unit. A regular, modular system of solid versus transparent, operable versus fixed panels are applied according to interior public versus private programming, effecting a dynamic facade pattern that creates a visual dialogue with the surrounding cityscape. Private balconies filled out in wood are then etched discreetly behind the tower lattice, and similarly-hued, domestic-scaled brick infills at the podium townhouse entries all serve to reinforce a material continuity consistent with the D4D Master Plan aesthetics.